от tonic » 9 Ноември 2007, 09:08:47
като не студент, а човек на възраст обиколил доста държави и няколко континента мисля че от гледна точка на комбинацията цивилизация и купон е най добре балансирана в Холандия. Преди доста време престоях по за дълго в Холандия, изучих частично организацията на обществото и различните системи - правна, социална, пенсионна и ми се струва че Холандия е опитът за комбиниране на най доброто от постиженията на US и Europa. От тогава се връщам отново и отново в Холандия с голямо уважение към тази страна.
Хората - тяхната дружелюбност и непринуденост наистина е привлекателна. Малко са местата в Europa, където си в magazin и си мериш нещо, и някои от другите клиенти на магазина ще дойде за да ти каже че много хубаво ти стои (вече и в Бг не може да се случи, въпреки че сме далеч от европейската отчужденост).Дружелюбността им не е просто куртоазия, както обичайно става.
Zените - Амстердам не го обсъждам, там жилищата са баснословни. Например обаче на границата с Германия кв.м на жилище е около 750-900 евро. За справка София са между 1000 -2000 еуро на кв.м. Храната - хляб 0,65-1,3; сирене 5-10 еуро на кг; свинско 6-12 еуро на кг; дрехите и обувките абсолютно същите магазини и zени като в Germany.
Времето - най лошото нещо в Холандия (btw същото като в тази част на Germany).
Транспортът е скъп (от единия до другия край на Холандия е 15 еуро в напречна пососка), но пък разстоянията са миниатюрни. Има карти с намаления до 40 % за 4 човека, койото струват 70 евро на година.
В Холандия казват че Амстердам е за купон, Хага за живеене, Ротердам за работа. Аз лично бих живяла примерно в Маастрихт и бих прекарвала yеекендите си в Амстердам.
За всеки е различно, но аз харесвам тази страна защото ми се струва най-толерантна от развитите страни и с най-малко ксенофобия.